Twitter Facebook

Zij kiezen MATS

Nieuwsgierig naar de ervaringen van enkele trainees?

 • Freke

  Freke3

  Trainee PR en voorlichting
  SodaProducties

  Wat is je opdracht?
  Op basis van gesprekken met het managementteam en research van bestaande beleidsstukken, schrijf ik een compact en consistent verhaal, waarin ik inzicht geef in de vragen ‘Waar staat SodaProducties voor?’ en ‘Hoe onderscheiden zij zich ten opzicht van andere organisaties?’. Dit kan dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld de nieuwe website, flyers, social media en voor andere communicatiekanalen.

  Waarom heb je voor MATS gekozen?
  Vorig jaar juni ben ik, na vijf jaar werken, gestopt met mijn vorige baan als Educatiemedewerker en Begeleider Jongerenparticipatie. Ik ging op zoek naar een andere baan, maar ik wilde tegelijkertijd maatschappelijk actief blijven. Ook heb ik vorig jaar een Communicatieopleiding gedaan en wil ik mij meer op dit gebied ontwikkelen. Het feit dat je bij MATS een coach krijgt uit het bedrijfsleven, was voor mij zeer aantrekkelijk, omdat je hierdoor echt snel en veel leert.

  Wat doe je momenteel naast deze traineeship?
  Op dit moment ben ik hard op zoek naar een betaalde baan. Het is een laagdrempelige manier om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Wie weet wat het op de lange termijn brengt.

  "Het is heel fijn dat ik dit traineeship kan doen, zodat ik het contact met het maatschappelijke werkveld niet verlies."

  Hoe ziet een werkdag bij SodaProducties eruit?
  Onderzoek doen, veel beleidsstukken lezen, schrijven, gesprekken voeren met de leden van het managementteam, zodat ik een goed beeld krijg van de organisatie en waar zij voor staan. Ook houd ik me bezig met de social media kanalen van SodaProducties en maak ik de nieuwsbrief.

  Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens je traineeship en wat hoop je nog te leren?
  Je herontdekt waar je goed in bent en waar je nog aan kunt werken. Ik merk dat ik goed ben in het schrijven van teksten, maar ik vind ook dat ik daar meer ervaring in kan opdoen. Ook leer ik hoe je social media op een effectieve manier kunt inzetten. En wat de tools zijn om een onderscheidend verhaal te schrijven. De coach uit het bedrijfsleven ondersteunt mij hierin.

  Wat wil je in de toekomst gaan doen?
  Ik wil verder groeien in het Communicatievak en mij bezig houden met vragen als ‘Waar staat een organisatie voor?’ ‘Hoe kunnen zij zich onderscheiden?’. Meedenken over de inhoud en het maken van een vertaalslag naar de praktische kant vind ik erg leuk. Daarnaast vind ik werk als projectleider of projectmedewerker ook interessant.

 • Judith

  Judith

  Trainee advisering
  Stichting Present

  Waarom heb je voor MATS gekozen?
  Ik zag een leuke vacature op de website van Stichting Present, een organisatie waar ik al eerder vrijwilliger was. De traineeship is voor mij interessant, omdat je jezelf ontwikkelt binnen een bepaald vakgebied.

  Wat deed je hiervoor?
  Vorig jaar november ben ik geslaagd voor mijn studie International Development.
  Tijdens mijn studie heb ik bij ontwikkelingsorganisaties stage gelopen en gewerkt. Nu werk ik voor het eerst bij een maatschappelijke organisatie.

  Wat doe je naast dit traineeship?
  Ik werk drie dagen bij een ontwikkelingsorganisatie als projectsecretaresse.

  Wat houden je werkzaamheden in voor Stichting Present?
  Bij Present doe ik onderzoek naar hoe zij hun vrijwilligers beter kunnen begeleiden. Elke vrijwilliger die zich aanmeldt loopt een bepaald traject door van begin tot eind en ik ben bezig met de vraag hoe dit traject efficiënter kan worden ingezet. Nu houd ik interviews met andere locaties van Present over hoe zij met hun vrijwilligers omgaan en daar schrijf ik een analyse over, zodat ik daarna een goed advies uit kan brengen.

  "MATS is voor mij niet zomaar vrijwilligerswerk of een stage. Ik kreeg een training en een coach. Het biedt meer verdieping."

  Wat heb je tot nu toe geleerd en wat wil je nog leren?
  De tips van mijn coach uit de praktijk over hoe ik deze taak het beste kan aanpakken zijn erg leerzaam. Ook heeft zij mij meegenomen naar haar werk, zodat ik kon zien wat zij als adviseur doet en ze heeft mij kennis laten maken met andere adviseurs van verschillende organisaties. Zo krijg je een goed beeld van wat een baan als adviseur inhoudt.

  Wat wil je met dit traineeship bereiken?
  Ik wil onderzoeker of adviseur worden dus dit is een hele goede manier om ervaring op te doen.
  Het is heel fijn dat je goede begeleiding krijgt, zodat je ook echt wat leert.

  Kun je MATS aanraden?
  Als je geen baan kunt vinden en je twijfelt tussen een stage of dit, dan zou ik dit gaan doen. Het is veel leuker omdat je als professional wordt gezien en niet als een ‘stagiaire’. Bovendien leer je hier heel veel.

 • Annelijn

  Annelijn

  Trainee werving en selectie
  Vrijwilligerscentrale

  Wat is je opdracht?
  Ik houd me bezig met de werving en selectie van het project Eigen Kracht. Het project gaat over vrouwen die op eigen kracht op zoek gaan naar een baan of vrijwilligerswerk. Deze vrouwen zijn vaak laagopgeleid, hebben een minimaal netwerk en een taalachterstand. Zij worden gekoppeld aan een coach, die hen in een half jaar probeert klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

  Waar bestaan jouw taken uit?
  Ik denk na over de vraag hoe je de werving en selectie van het project zo efficiënt mogelijk uitvoert met de mensen en de middelen die je hebt, zodat elk lid van het team weet waar hij / zij aan toe is.
  Ik schrijf hier een wervingsplan over dat ook op de lange termijn bruikbaar is.

  Wat deed je hiervoor?
  Ik heb Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd, maar gedurende de opleiding wist ik al wel zeker dat ik niet mijn hele leven als hulpverlener wilde werken. Dus toen heb ik in Utrecht een beleidsmaster gedaan bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Na mijn studie besloot ik om mijn tijd te investeren in werk dat ik heel erg leuk vind, ook al had ik daar bijvoorbeeld geen werkervaring in.

  "Dit traineeship is voor mij ideaal: Ik doe wat ik leuk vind, werk aan mijn CV en daarnaast heb ik een betaalde baan in de gehandicaptenzorg voor drie dagen."

  Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens dit project en wat hoop je nog te leren? Ik leer veel over werving en over het schrijven van een wervingsplan. Ook leer je veel over hoe een gezamenlijk maatschappelijk project er in de praktijk aan toe gaat. Ik hoop ook nog meer te leren over bijvoorbeeld het indienen van een subsidieaanvraag bij de gemeente.

  Wat wil je met dit traineeship bereiken?
  Het werk wat de meeste mensen hier op kantoor doen komt in de buurt bij mijn beeld van een ideale baan. Zij werken hier vaak aan drie of vier verschillende projecten tegelijkertijd, waardoor je met verschillende doelgroepen werkt en uiteenlopende werkzaamheden uitvoert. De combinatie van uitvoerend werk én nadenken over inhoudelijke plannen vind ik ook erg leuk.

  Kun je MATS aanraden?
  Jazeker. Als ik het eerder had geweten, had ik misschien wel mijn scriptie hier geschreven. Volgens mij is dit voor iedereen die afgestudeerd is en werkervaring wil op doen een waardevolle investering.