Twitter Facebook

Zij kiezen MATS

Nieuwsgierig naar de ervaringen van enkele trainees?

 • Felicia

  150407 trainee Felicia expert Tom 2

  Trainee Communicatie
  SodaProducties

  Ik heb voor MATS gekozen, omdat ik meer richting wil geven aan mijn kwaliteiten binnen de communicatie. Ik heb ervaring als zelfstandig ondernemer met schrijven, interviewen en film, maar dat voelde voor mij nog niet echt als een ‘vak’. Misschien komt dat doordat ik als zelfstandig ondernemer heb gewerkt of door het feit dat ik autodidact ben op dit gebied, ik ben namelijk afgestudeerd in het strafrecht. 

  Bij MATS krijg ik de kans om meer te leren over het werk dat ik nu doe. Niet alleen doe ik tijdens mijn traineeship meer vaardigheden op, ik leer ook waar ik al sta. Ik kweek dus zelfvertrouwen in de vaardigheden die ik al in huis heb. Daarnaast heb ik een goede begeleidster op mijn werkplek en een fijne coach van buitenaf. Zij geven me een veilige leeromgeving en vullen mij én elkaar goed aan.

  "Niet alleen doe ik tijdens mijn traineeship meer vaardigheden op, ik leer ook waar ik al sta."

  Bij een MATS traineeship is het belangrijk dat je een zelfstandige werkhouding hebt. Dat is voor mij het grote verschil met een stage. Je krijgt meer vrijheid, en je moet dus in staat zijn om daar gebruik van te maken. Daarmee bepaal je zelf hoe succesvol je traineeship wordt. Ik krijg pas een theoretisch kader aangereikt of een advies als ik er zelf niet meer uitkom en er om vraag, wat ik een leerzame methode vind. Ik heb een inhoudelijk leuke en uitdagende opdracht gekregen met werk dat ik niet zomaar in een juniorfunctie zou kunnen oppakken. Dat vind ik een groot voordeel. Zo krijg ik een goed beeld van het werk dat ik wil gaan doen.

 • Judith

  Judith

  Trainee advisering
  Stichting Present

  Waarom heb je voor MATS gekozen?
  Ik zag een leuke vacature op de website van Stichting Present, een organisatie waar ik al eerder vrijwilliger was. De traineeship is voor mij interessant, omdat je jezelf ontwikkelt binnen een bepaald vakgebied.

  Wat deed je hiervoor?
  Vorig jaar november ben ik geslaagd voor mijn studie International Development.
  Tijdens mijn studie heb ik bij ontwikkelingsorganisaties stage gelopen en gewerkt. Nu werk ik voor het eerst bij een maatschappelijke organisatie.

  Wat doe je naast dit traineeship?
  Ik werk drie dagen bij een ontwikkelingsorganisatie als projectsecretaresse.

  Wat houden je werkzaamheden in voor Stichting Present?
  Bij Present doe ik onderzoek naar hoe zij hun vrijwilligers beter kunnen begeleiden. Elke vrijwilliger die zich aanmeldt loopt een bepaald traject door van begin tot eind en ik ben bezig met de vraag hoe dit traject efficiënter kan worden ingezet. Nu houd ik interviews met andere locaties van Present over hoe zij met hun vrijwilligers omgaan en daar schrijf ik een analyse over, zodat ik daarna een goed advies uit kan brengen.

  "MATS is voor mij niet zomaar vrijwilligerswerk of een stage. Ik kreeg een training en een coach. Het biedt meer verdieping."

  Wat heb je tot nu toe geleerd en wat wil je nog leren?
  De tips van mijn coach uit de praktijk over hoe ik deze taak het beste kan aanpakken zijn erg leerzaam. Ook heeft zij mij meegenomen naar haar werk, zodat ik kon zien wat zij als adviseur doet en ze heeft mij kennis laten maken met andere adviseurs van verschillende organisaties. Zo krijg je een goed beeld van wat een baan als adviseur inhoudt.

  Wat wil je met dit traineeship bereiken?
  Ik wil onderzoeker of adviseur worden dus dit is een hele goede manier om ervaring op te doen.
  Het is heel fijn dat je goede begeleiding krijgt, zodat je ook echt wat leert.

  Kun je MATS aanraden?
  Als je geen baan kunt vinden en je twijfelt tussen een stage of dit, dan zou ik dit gaan doen. Het is veel leuker omdat je als professional wordt gezien en niet als een ‘stagiaire’. Bovendien leer je hier heel veel.

 • Annelijn

  Annelijn

  Trainee werving en selectie
  Vrijwilligerscentrale

  Wat is je opdracht?
  Ik houd me bezig met de werving en selectie van het project Eigen Kracht. Het project gaat over vrouwen die op eigen kracht op zoek gaan naar een baan of vrijwilligerswerk. Deze vrouwen zijn vaak laagopgeleid, hebben een minimaal netwerk en een taalachterstand. Zij worden gekoppeld aan een coach, die hen in een half jaar probeert klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

  Waar bestaan jouw taken uit?
  Ik denk na over de vraag hoe je de werving en selectie van het project zo efficiënt mogelijk uitvoert met de mensen en de middelen die je hebt, zodat elk lid van het team weet waar hij / zij aan toe is.
  Ik schrijf hier een wervingsplan over dat ook op de lange termijn bruikbaar is.

  Wat deed je hiervoor?
  Ik heb Sociaal Pedagogische Hulpverlening gestudeerd, maar gedurende de opleiding wist ik al wel zeker dat ik niet mijn hele leven als hulpverlener wilde werken. Dus toen heb ik in Utrecht een beleidsmaster gedaan bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Na mijn studie besloot ik om mijn tijd te investeren in werk dat ik heel erg leuk vind, ook al had ik daar bijvoorbeeld geen werkervaring in.

  "Dit traineeship is voor mij ideaal: Ik doe wat ik leuk vind, werk aan mijn CV en daarnaast heb ik een betaalde baan in de gehandicaptenzorg voor drie dagen."

  Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens dit project en wat hoop je nog te leren? Ik leer veel over werving en over het schrijven van een wervingsplan. Ook leer je veel over hoe een gezamenlijk maatschappelijk project er in de praktijk aan toe gaat. Ik hoop ook nog meer te leren over bijvoorbeeld het indienen van een subsidieaanvraag bij de gemeente.

  Wat wil je met dit traineeship bereiken?
  Het werk wat de meeste mensen hier op kantoor doen komt in de buurt bij mijn beeld van een ideale baan. Zij werken hier vaak aan drie of vier verschillende projecten tegelijkertijd, waardoor je met verschillende doelgroepen werkt en uiteenlopende werkzaamheden uitvoert. De combinatie van uitvoerend werk én nadenken over inhoudelijke plannen vind ik ook erg leuk.

  Kun je MATS aanraden?
  Jazeker. Als ik het eerder had geweten, had ik misschien wel mijn scriptie hier geschreven. Volgens mij is dit voor iedereen die afgestudeerd is en werkervaring wil op doen een waardevolle investering.